, Blog
Evropský kodex proti rakovině doporučuje omezit pití alkoholu jako prevenci onemocnění rakovinou
Evropský kodex proti rakovině je zveřejněn na stránkách Světové zdravotnické organizace (WHO). Omezení pití alkoholu je jedním ze 12 způsobů, jak snížit riziko vzniku rakoviny. Stránka je v češtině.
Důvodů, proč pití alkoholu způsobuje rakovinu, je několik, uvádí se na stránce WHO věnované rizikům pití alkoholu v souvislosti s rakovinou. "Různá nádorová onemocnění pravděpodobně vznikají různým způsobem, například:
- pokud jde o ethanol a acetaldehyd, alkohol (ethanol) se v našem těle mění na chemickou látku nazývanou acetaldehyd. Ethanol i acetaldehyd jsou rakovinotvorné látky,
- pokud jde o cirhózu jater, alkohol poškozuje buňky jater a může způsobit onemocnění nazývané cirhóza jater. Cirhóza zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny jater,
- pokud jde o hormony, alkohol může zvýšit hladinu některých hormonů, například estrogenu. Vysoká hladina estrogenu zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu."
K otázce, jestli je horší nárazové pití velkého množství alkoholu, nebo pití malých dávek každý den, se uvádí:
"Pravidelné pití nad doporučené meze může mít nejen akutní nebo chronické zdravotní následky, ale vést i ke zvýšení rizika vzniku rakoviny. Za nárazové pití velkého množství alkoholu se označuje vypití více než 5–6 alkoholických nápojů u mužů či více než 4–5 alkoholických nápojů u žen za sebou. V některých zemích (zejména v Irsku, České republice a na Ukrajině) je na vzestupu, zvlášť u mladých mužů, a má značné zdraví škodlivé účinky. Z hlediska rizika vzniku rakoviny může být nárazové pití alkoholu dokonce horší než jeho pravidelná konzumace. Je však nutné zdůraznit, že se riziko vzniku rakoviny jednoznačně zvyšuje s objemem a délkou konzumace alkoholu."
[Zdroj: 12 způsobů jak omezit riziko vzniku rakoviny - Alkohol; Evropský kodex proti rakovině, WHO; zobrazeno 13. 2. 2019]